42-kilometrska preizkušnja je edinstvena preizkušnja, na kateri ne sme manjkati noben tekač. To je prvi pravi slovenski gorski maraton, ki vam na progi ponuja fantastične razglede od Triglava do morja. Vsebuje tri vzpone, prvi vas bo pripeljal na Koblo, drugi na sedlo Suha, pod Črno prstjo. tretji vzpon pa ne popušča. Strmo se postavi navzgor in vas čez Durnik pripelje na Porezen. Na Poreznu se vsem zarosijo oči, saj si lahko ogledate celoten krog, ki ste ga premagali. Gorski maraton je prava izkušnja za vse »kerlce«. Na pot se lahko podate le dobro pripravljeni in dobro oblečeni, saj vas na progi čaka 18 okrepčevalnic, na katerih so prostovoljci z velikim srcem in vsem, kar potrebujete.

Opogumite se, ne bo vam žal. Ne odlašajte s prijavo, prijavite se zdaj in postanite pravi »kerlci«!


PrijavaGPXProga

Start

Sobota, 15. 6. 2024 ob 8.00 uri


Lokacija starta

TIC Podbrdo


Dolžina

41,2 km


Nadmorska višina

3110m +/-


Časovni limit

9 ur (cilj - Podbrdo)
5,5 ure (Hudajužna – 27 km)Tekma šteje 3 kvalifikacijske točke za iTRA

Dolžina

41,2 km

Višinska razlika

3110 m

Časovni limit

9 ur

Opis proge

Proga poteka po ozemlju štirih občin: Bohinj, Cerkno, Tolmin in Železniki. Udeležence vodi po »mulatierah« in planinskih poteh po pobočjih Črne prsti in Porezna. Start je v Podbrdu (521 m n.v.), v starem vaškem jedru. Začetni del proge poteka po stari cesti Podbrdo – Petrovo Brdo do odcepa proti domačiji Hoba, na ovinku pod hišo pa se pot nadaljuje po lepo speljani vojaški mulatjeri pod Kup, kjer je prva okrepčevalnica. Proga vas pelje naprej, do Kovc. (1230 m n.v.). Od tu se proga nadaljuje preko Vrha Bače (1270 m n.v.), do Koble (1498 m n.v.). S Koble se proga spusti na planino Kal (1362 m n.v.), od tu pa se vzpne na sedlo Čez Suho (1760 m n.v.), tik pod vrhom Črne Prsti. Čez Suho je najvišja točka maratona. Sledi najdaljši spust (950 m višinske razlike) po markirani poti preko sedla Kalarskega Brda (985 m n.v.) v vas Kal (817 m n.v.). Naprej nas pot vodi po asfaltirani cesti v vas Stržišče. Takoj za okrepčevalnico v vasi Stržišče se čez travnike spustimo na stezo, ki nas vodi proti vasi Znojile (pred vasjo je 1 km asfaltirane ceste). Po dobrih treh kilometrih nezahtevne poti nas proga pripelje v vas Obloke (620 m n.v.), od tu pa se spusti v Hudajužno (361 m n.v.), kjer je najnižja točka maratona. Sledi dolg in zahteven vzpon (dolžina 6,5 km, višinska razlika 1230 m) čez Žetlc, Rovt, Durnik, Robijo in Prehod do koče pod vrhom Porezna. S Porezna (1636 m n.v.) pa se po poti Slovenske planinske transverzale čez Trtniško planino mimo Robarja spustimo nazaj na cilj, v Podbrdo.


Okrepčevalnice

Na Podbrdo trail running festivalu si prizadevamo zmanjšati negativne vplive festivala na okolje, zato kozarčki za enkratno uporabo na okrepčevalnicah ne bodo na voljo. Tekače naprošamo, da imajo s seboj svoj lonček, bidon oziroma cammel bag. Ob prijavi bo možen nakup lončka za večkratno uporabo (5 evrov).

Na progi je razporejenih 18 okrepčevalnic. Tekmovalcem bodo na voljo voda, energetski napitki in lahka hrana. Na cilju čaka udeležence pijača in topli obrok.

LokacijaOddaljenost od starta
Hoba (P)3,8 km
Kovce (H+P)7,7 km
Vrh Bače (P)8,7 km
Kobla (H+P)11,4 km
Sedlo Suha (Črna prst) (H+P)14 km
Kalarsko Brdo (P)17 km
Stržišče (H+P)19,6 km
Znojile kabina (P)21 km
Znojile vas (H+P)22,3 km
Obloke (P)26 km
Hudajužna (H+P)27 km
Žetl (P)27,7 km
Rovt (H+P)29 km
Durnik 1 (H+P)30 km
Durnik 2 (H+P)30,7 km
Prehod (P)32,6 km
Porezen (H+P)33,7 km
Robar (P)37,6 km

* H=hrana, P=pijača​

Prijava

Na tek se lahko prijavite elektronsko ali pri prijavni službi na dan prireditve. Na dan prireditve je startnina višja ter organizator tekaču ne zagotavlja prevzema darilnega paketa. Prijava je veljavna s plačilom startnine. Število prijav je omejeno na 180 udeležencev.


Prijava

Startnina

Datum prijaveCena
do 31. 1. 202450 €
do 15. 5. 202460 €
do 9. 6. 202470 €
Na dan prireditve70 €

Startnina vključuje: personalizirano štatno številko, z RFID čipom, štartni darilni paket, okrepčevalnice s pijačo in lahko hrano, tuše in garderobo v cilju (pripravljene vrečke za oddajo garderobe), topel obrok in pijačo v cilju, finišer medaljo za vse, ki pritečejo v cilj, zdravniško prvo pomoč, varovanje gorskih reševalcev na progi, medaljo o uspešno pretečeni razdalji ob razglasitvi uradnih rezultatov, časovne meritve, vmesne čase in rezultate, prevoz palic v Hudajužno, prevoz tekačev, ki odstopijo v Hudajužni nazaj v cilj, zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav, tridnevni »musklfibr« pa je gratis.

VSI UDELEŽENCI PREJMEJO

Tekaško majico

+ presenečenje

Okrepčilo

na poti

Topel obrok

v cilju

Medaljo

FINISHER

Kategorije

ŽenskeMoškiLeto rojstvaStarost*
ČlaniceČlani1985 - 200618 - 39 let
Ml. veterankeMl. veterani1984 - 197540 – 49 let
VeterankeVeterani1974 - 196550 – 59 let
St. veterankeSt. veterani1964 - 195560 – 69 let
Super veterankeSuper veterani1954 in več70 let in več

* starost dopolnjena v koledarskem letu

Nagrade

Prvi trije v splošni razvrstitvi prejmejo medaljo. Organizator si pridržuje pravico do sprememb.


Obvezna oprema

Pregled obvezne opreme je pri prevzemu startnih številk ali kadar koli med tekmovanjem. V primeru slabe vremenske napovedi si organizator pridržuje pravico, da predpiše dodatno obvezno opremo, nujno za varnost tekačev, najpozneje en dan pred tekmovanjem.

Oprema40+km
Štartna številka na vidnem mestuObvezno
Lasten lonček za pijačoObvezno
Posoda za vodo (camel bag, soft flask, bottle…), ki omogoča avtonomijo med dvema okrepčevalnicamaNi potrebno
Rezervna pijača (1l) za čas med okrepčevalnicamiPriporočljivo
Rezervna hrana za čas med okrepčevalnicamiNi potrebno
Čelna svetilka in rezervne baterijeNi potrebno
Astro folijaPriporočljivo
Primerna tekaška obutevObvezno
Oblačilo s kapuco iz nepremočljivega materiala, primerna za zimske razmere, v primeru napovedanih ekstremnih ohladitev v visokogorjuPriporočljivo
VetrovkaPriporočljivo
Kapa / rutka, rokavicePriporočljivo
PiščalkaPriporočljivo
Mobilni telefonPriporočljivo
Osnovna prva pomoč (povoj, gaza, obliž)Priporočljivo
Zaščita pred soncemPriporočljivo

KONTAKT

Direktor prireditve: Jože Dakskobler; tel.: + 386 41 837 551; e-mail: info@ptrf.si
Vodja tekmovanja: Teodor Markoč; tel.: +386 40 202 449; e-mail: teodor@ptrf.si